ENQUESTA PROPOSTA LECTURES

Vos hem enviat per correu una taula per a que valoreu i opineu sobre un llistat de possibles lectures. Vos agrairíem que continuàreu enviant les vostres respostes per a planificar el calendari de lectures per a enguany. 

TITOL

L’he llegit

M’agradaria llegir-lo

Intemperie (Jesús Carrasco) intemperie

 

 

lauraLaura a la ciutat dels Sants (Miquel Llor)

 

 

sonrisaLa sonrisa etrusca (Jose Luis Sampedro)

 

 

celEl cel és blau la terra és blanca (Hiromi Kawakami)

 

 

balzac_i_petita_modistaBalzac i la petita modista xinesa (Dai Sijre)

 

 

sangre friaA sangre fria (Truman Capote)

 

 

A més de les que apareixen en este llistat, podeu suggerir -ne unes altres. 

Salutacions i gràcies per la vostra participació. 

 

SEÑORA DE ROJO SOBRE FONDO GRIS. Miguel Delibes

senora-de-rojoFebrer de 2015

Un cant bellíssim a l’amor de tota una vida. Un pintor prestigiós, enfonsat en una greu crisi creativa, desgrana davant la filla els seus records més íntims en un monòleg que és, alhora, un homenatge i un exorcisme del dolor que sent per la mort prematura de la muller, Ana, «una dona que amb la sola presència alleugeria la pesantor de viure». Ana desprenia tanta bellesa i plenitud que il·luminava la grisor quotidiana i les amargors de la seua malaltia; per això el desconhort del pintor per la pèrdua. Una de les novel·les més belles i commovedores de Miguel Delibes. Un cant a l’amor madur, serè, de tota una vida.

Entrevista de Juan Cruz a Miguel Delibes en el diari El País:

http://elpais.com/diario/2007/12/09/eps/1197185211_850215.html

OLOR DE COLÒNIA. Sílvia Alcàntara

olor-colonia-llibreUn gran incendi trenca la monotonia de la Colònia. Els magatzems cremen pels quatre costats. El fum ho empudega tot. La sirena sona sense parar, tothom és al carrer. La lluita per salvar la fàbrica és desesperada. Per fi una veu crida: ja no hi queda ningú! Es dóna per apagat el foc, i amos i treballadors van a l'església en acció de gràcies. Realment no hi quedava ningú? Atrapat, atrapat queda el lector fins a l'última pàgina d'aquesta novella, punyent com la vida dels seus protagonistes, amb un final sorprenent i sense concessions. Olor de Colònia evoca la vida d'una colònia tèxtil i les enverinades relacions socials, la combinació de despotisme i condescendència que, cap als anys 50, regeix la seva vida. Néixer, viure, reproduir-se i morir entre les parets d'una fàbrica. Una gran fàbrica que va més enllà dels llocs de treball, que és també l'escola per als fills, l'església, les botigues i les cases per viure-hi.

 

PER A SABER-NE MÉS:

SÍLVIA ALCÀNTARA entrevistada en TV3

Minisèrie de TV3 OLOR DE COLÒNIA (2 capítols)

PARAÍSO INHABITADO. Ana María Matute

15343-paraiso-inhabitadoLectura de desembre

"Vaig nàixer quan els meus pares ja no s’estimaven", recorda Adriana, molt després que tot haja passat. Per això, la xiqueta es crea un paradís propi, poblat per amics imaginaris i una família que s’ha triat. Esta felicitat a mida es veu pertorbada quan Adriana ha d’iniciar el periple escolar i entrar definitivament en el món dels adults, un entorn que li resulta alié, si no hostil. Tanmateix, sempre queda un refugi sota les estrelles lluents amagades en els cristalls de la làmpada del saló. Autèntica obra mestra en l’aplaudida trajectòria d’Ana María Matute, Paraíso inhabitado recrea un univers infantil delicat i meravellós, que hipnotitza el lector des de la primera pàgina.

 Ana María Matute presenta el seu llibre Paraíso inhabitado (2007) en el programa Página 2, de TVE.

 

 

OMBRES DE LA CIUTAT. Manuel Molins

molins3Lectura per a novembre de 2014

Ombres de la ciutat tracta d'aproximar-nos a la nostra realitat viva i actual des d'una certa perspectiva poètica, irònica, mítica i eròtica. I en aquest sentit la València que intentem mostrar és tan vàlida com la descarada i marginal ciutat que ens presenta una pel·lícula com la Trilogia de Nova York, de Paul Bogart o la domèstica Manhattan que tan magníficament ens fotografiara l'amable Woody Allen. Perquè aquestes i altres pel·lícules i novel·les i viatges ens demostren que la quotidianitat valenciana és, substancialment, la mateixa que la de qualsevol ciutat moderna del món occidental. La mateixa. Amb més o menys misèries. Particularismes. Reptes. Contradiccions. I una fauna bigarrada a la deriva. 

Enllaç

1914-2014-300x242 

  Este any es compleixen 100 anys de l'inici de la I Guerra Mundial, la Gran Guerra que va    enfonsar imperis i va provocar una feroç contesa en la que es calcula que van morir al voltant  de 10 milions de soldats. 

    www.sapiens.cat/primera-guerra-mundial/

La novel·la de Erich Maria Remarque Sin novedad en el frente ens mostra els horrors d'esta guerra des del punt de vista d'un jove soldat. L'obra es caracteritza pel seu  caràcter antibelicista.

El llibre es va publicar per primera vegada a Alemanya en 1929 i fiins avui han aparegut edicions en més de 50 idiomes, i les vendes superen a tot el món els 20 milions d'exemplars. 

La novel·la s'ha portat diverses vegades al cinema: la primera en 1930, un remake en 1979 i una versió més actualitzada en 2012. 

novedad

 

Memòria d’uns ulls pintats. Club de lectura setembre

El llibre proposat per a la pròxima reunió del #cltavernes és la novel·la de Lluís Llach Memòria d'uns ulls pintats

Quatre amics, dos xics i dos xiques nascuts el 1920, creixen junts al barri obrer de la Barceloneta. Comencen a descobrir el món en un ambient humil i llibertari, i la proclamació de la República els obre un amplíssim horitzó de possibilitats, il·lusions i esperances. Però la Guerra Civil i la posterior repressió franquista ho estronquen tot. La vida de tots quatre i de les seves famílies queda marcada per l'impacte d'uns fets històrics que influeixen d'una manera especialment tràgica en la relació d'amor i d'amistat entre els dos nois, Germinal i David. El mateix Germinal, ja vell, narra la seva experiència escruixidora a un jove director de cinema que busca argument per fer una pel·lícula històrica. Reconstrucció vivíssima d'un període sovint mal explicat, Memòria d'uns ulls pintats és, per damunt de tot, una extraordinària història d'amor.
 
 
 
 
 
 
Vos deixem un enllaç a una entrevista amb Lluís Llach on parla sobre el llibre: 

http://www.ara.cat/ara_tv/entrevistes/Lluis-Llach-Memoria-duns-pintats_3_635966398.html

Garbí de Malfiar: de rodamón a joglar. Club de lectura de juliol

imatge web 

Primera obra juvenil de Sico Fons publicada el 2013. Narra les vivències d'un adolescent, Miquel o Garbí de Malfiar, orfe i abandonat a la seua sort a les portes del monestir de Sant Miquel dels Reis. Un viatge en el temps a un món fictici en la València de principis del segle XVII amb la nostàlgia pel món dels trobadors i joglars.  

http://www.laxaraedicions.com/2013/09/garbi-de-malfiar-la-propera-novella-de.html